Om Hudiksvall

Mitt i Sverige, efter hälsingekusten, ligger Hudiksvalls kommun, längst inne i Hudiksvallsfjärden, vid E4 cirka 80 km söder om Sundsvall och cirka 130 km norr om Gävle. Hudiksvall är Sveriges 79:e största tätort och även den största tätorten i Hälsingland. Vid SCB:s senaste tätortsindelning år 2010 var invånarantalet 15 015 personer.

Hudiksvalls tågstation

Från Stockholm till Hudiksvall med snabbtåg är restiden 2,5 timmar och både Sundsvall och Gävle ligger inom ca en timmes restid med tåg.

Leva

Här bor 37 000 glada hudikbor, varav 15 500 i Hudiksvalls tätort som för övrigt är en av Norrlands allra äldsta städer med en bevarad fiskarstad i centrum.

Utbildning

Bromangymnasiet

Bromangymansiet, med ett brett urval av program, är en nyligen rustad skola med plats för 1.800 elever. Bromangymnasiet är ett av Sveriges största gymnasieskolor och har ca 200 lärare.

Mer om bromangymnasiet...

Hudikskolan

Hudikskolan, har idag 480 elever och närmare femtio anställda och är den enda friskolan i Hälsingland som har grundskola år F–9 och gymnasium. Deras vision är att vara världens mest motiverande skola.

Mer om Hudikskolan...

Natur

Kommunen rymmer en storslagen och varierande natur. Här möts människor, hav och land, stad och glesbygd, tradition och innovation, historia och framtid. Här finns skärgården med över hundra öar, långa stränder och vackra fiskelägen för bad, båtliv och fiske. Varje vår så kommer strömmingen till fjärden och många tar chansen att dra upp lite färsk fisk till middag.

Kultur

Folkdräkter

Kulturen har djupa rötter och gör sig påmind bland annat genom de stolta hälsingegårdarna och den levande musiken. Spår från fiskets storhetstid och träpatronernas dagar hittar du i Hudiksvall, men även restauranger, kaféer, shopping och uteliv för de flesta smaker.

Vision

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050

Mer om Hudiksvall...